Pesan dan Tolong Sebarkan.....Penting!!


 Morning wat rakan-rakan muka buku eh! cilap-cilap..selamat pagi sume rakan-rakan blogger sekalian..cm mana ari ni??? cihat??? hepi???? x hepy??? laaaa npe tak epy lak...cer cite....cer cite....

Sekarang ni kan...memang susah untuk kite memilih makanan yang betol2 terjamin halalnyew kan???
ye la, walaupun kite ni berada di dalam negara islam..tapi kite berbilang bangsa kan???? so kod-kod makanan cikit pon kite tak tau kan??? asal ade logo halal kite amek... cm starbuck.. ari tu dalam radio ada mengatakan yg starbuck tu haram..dalam kopi yg die sedia kan tu ade mengadungi arak... klu untuk meyakinkan betol atau tak..anda kol la jakim, dan tanya dgn cara itu baru puas hati kan????
haaa berbalik pada starbuck td...kite sume g minum... last2 kata haram...ssh kan??? so untuk kepuasan hati kite masak la sendiri..da tentu halal dan bersih 100% lagi....ye la kadang-kadang kita ni ade gak penyakit M kan??? sama la cm mas pon..huhuhuh...
ok..ni bukan topik yg mas nak soh korang share...ini berkenaan produk-produk yang mengadungi
'ba alif ba ya'..... cm mas cakap kadang dorg pandai..dorg tak akan letak ramuan 'ba alif ba ya' terang teran cm tu..dorg mesti letak dalam kod yang da tentu kita tak tau..kan...??? betol tak??? an?? an???
so ini memang perkara serius..ye la makanan kot akan jadi darah daging kite... ini senarai yg berkaitan dgn babi...hafal tau...!!!! tiap kali kite g beli makana dalam tin or ape-ape je la..pastikan kod-kod dalam ramuan seperti di bawah tiada...so korang bace la ok!!! malas nak bebel panjang-panjang...hihihihiih :D

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..
Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.




Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:Babi liar.

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.


Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,

Dibawakan Oleh: Suami, Isteri & Doktor

9 comments:

Cik Atynn said...

bahaya betul sekarang kalau nak beli makanan kat luar or mkanan yang dah di pek kann..

♥♥ Mas ♥♥ said...

tu la...klu org yg tak alert asal ade logo main beli jew...

FA said...

thanks bagitahu . =)

♥♥ Mas ♥♥ said...

@FA : WC :D

Arysha Hafrina said...

Thanks sebab bagitau :) Sebelum ni , memang tak tahu :)

Shakirah Rosli said...

erkkk kena lebih berhati2 ni..

Mar Haini Abdul Rahim said...

terima kasih mas sharing. byk betul ek istilah2 diorng putar belitkan, haishh nauzubillah kt kena slalu hati2 pilih makanan kan :)

♥♥ Mas ♥♥ said...

@ mar haini : tu la pasal...jd kite ni yg naif ni pon beli jew...pihak JAKIM pon perlu ketatkan permantauan la...jg pas ni kene la tersangat2 beerhati-hati dlm apa jua pemilihan makanan kite..

my notes said...

assalamualaikum ... thanks kongsi info ptg nih ... nampaknya kena simpan lah maklumat nih ...

 

All Right Reserved To Dhia-Manja.