Stairway To Heaven








Dulu masa zaman sekolah minat sangat dengan drama korea ni.. drama korea STAIRWAY TO HEAVEN,
dan sekarang da kerja, da boleh beli set drama korea untuk buat koleksi, antaranya ceria Jewel In The Palace, pon tgk masa zaman sekolah..skang ni nak cerita tentang cerita yang teramat la romentik, dari episode 1-20 cerita ni tak lekang dengan air mata jew.. mas tgk pon tersedu-sedu.. memang best cite ni...sampai pergi kerja pon dengan mata bengkak dek cite ni punya pasal..
Bagi yang tak pernah tengok cite ni, meh cini mas cite sedikit sebanyak sinopsis cite ni..

Han Jung-Suh (Park Shin-hye) dan Cha Song-joo (Baek Sung-hyun) adalah rakan semenjak zaman kanak-kanak dan mempunyai ikatan yang istimewa. Mereka bereduabahagian telah kehilangan orang tersayang: Bapa Song-joo meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya dan ibu Jung-Suh meninggal dunia akibat kanser mata. Bapa Jung-Suh (Ha Jae-young) berkahwin seorang pelakon terkenal bernama Tae Mi-ra (Lee Hui-Hyang), yang membawa anaknya yang sebenar, Han Yoori (Park Ji-mi), dan anak, Han Tae-hwa (Lee Wan ) ke dalam rumah. Yoori selalu bersikap jahat pada Jung-Suh, dan selalu membuat Jun-Suh kelihatan Jahat di hadapan ibunya, ibu tirinya itu selalu menyeksa Jung-Suh tatkala bapanya tiada dirumah.


Tiga tahun kemudian, Song-joo (Kwon Sang-woo) pulang dari Amerika setelah tamat belajar, Jung-Suh (Choi Ji-woo) bergegas untuk berjumpa dgn Song Joo.Yoori cemburu (Kim Tae-hee) cuba untuk menghalang mereka daripada bertemu. sebaik saja Yoori melihat Jung Suh ingin melintas jalan, dengan segera Yoori menekan pedel minyak lalu melanggar Jung Suh Jung-Suh dibawa ke hospital di mana sekumpulan orang yang baru sahaja meninggal dunia dalam kebakaran. Yoori telah menukar pengenalan diri Jung-Suh dengan salah seorang mangsa yang telah mati rentung untuk memalsukan kematiannya, lantas Yoori terus membawa Jung-Suh yang masih tidak sedarkan diri ke rumah bapa kandungnya untuk sorokkan Jung Suh, Tae-hwa (Shin Hyun-Joon) masih mengejar kereta yang di pandu oleh Yoori, Tae Hwa yang berpakat dengan bapa kandungnya untuk 'sorok'. Jung-Suh mula hilang ingatan sebaik dia sedar dari koma, dan Tae-Hwa dan bapa kandungnya membawa Jung Suh pindah ke tempat yang tiada orang kenal dan menukar nama dia dan juga Jung Suh.
Lima tahun kemudian, Yoori bertunang dengan Song-Joo. Song-Joo memutuskan bahawa dia perlu melepaskan Jung-Suh. Beliau ingin berjumpa Jung-Suh hanya sekali lagi. Jung-Suh, yang kini bernama Kim Ji-soo, bekerja di sebuah kedai pakaian kecil semasa hidup dengan Tae-hwa (kini Chul-soo). Song-joo bergegas ke Ji-soo dan memberitahu bahawa dia adalah Jung-Suh, tetapi dia tidak percaya kepadanya. Song-joo berazam untuk membuat dia ingat masa lalu beliau, dan melalui satu siri peristiwa-peristiwa, dia dan Jung-Suh menjadi rapat.
Jung-Suh mendapat semula memori ketika Yoori hampir melanggar beliau dengan keretanya lagi dan bergegas mencari Song-Joo. Dia n Song-joo gembira bersama-sama, dalam dia sedang merasa kegembiraan setelah mendapat cintanya kembali, sekali lagi dia di timpa bencana apabila dia disahkan ade tumor/ kanser pada mata akibat dari kemalangan 5 tahun lepas. Beliau memutuskan untuk meninggalkan Song Joo kerana tidak sanggup melihat Song Joo sedih/ kecewa dgn penyakitnya. Jung Suh tinggal di rumah tepi pantai yang di reka khas oleh bapanya untuk mendiang ibunya yang juga meninggal akibat kanser mata. Tae Hwa yang mengikuti kemana saja Jung Suh pergi demi keselamatan Jung Suh dan juga kerana cinta dia pada Jung Suh yang tidak pernah padam, walaupon hanya bertepuk sebelah tangan.Tae Hwa diberkas oleh polis atas kesalahan menjual lukisan palsu, motif Tae Hwa berbuat demikian untuk membayar kos perubatan mata Jung Suh, oleh kerana dia buntu dia terpaksa memberitahu Song Joo perkara yang sebenar. Setelah mengetahui perkara sebenar Song Joo bergegas ke rumah tepi pantai untuk berjumpa dengan Jung Suh, malangnya pada saat itu Jung Suh sudah sepenuhnya buta.

Song-joo berkahwin Jung-Suh, yang kini buta, dengan restu ibu dan bapanya. Jung-Suh memberitahu Tae-hwa yang satu hasrat beliau adalah untuk melihat wajah Song-joo walaupon untuk kali terakhir, Kedua-dua Song-joo dan Tae-hwa meminta doktor untuk membenarkan mereka memberikan Jung-Suh salah satu kornea mereka, tetapi doktor memberitahu mereka bahawa mereka tidak boleh mengambil kornea daripada penderma hidup. Tae-hwa yang ingin menunaikan hasrat cinta hatinya itu dan nekad membunuh diri untuk mendermakan kornea untuk Jung Suh. Selepas kematiannya, Jung-Suh mempunyai operasi dan dapat melihat lagi. Walau bagaimanapun, Song-joo mendapati tentang kematian Tae-hwa dan kemudian memberitahu Jung-Suh.Kini tumor telah merebak hingga ke otak, doktor pakar tidak dapat buat apa-apa kerana semua tumor sudah di buang bahawa tumor. Jung Suh memaafkan Tae Mi-ra dan Yoori kerana hanya Tae-hwa. Yoori yang kini dipenjara atas kesalahan melanggar Jung Suh dan Tae Mi-ra dimasukkan ke hospital sakit mental. Jung Suh menghembuskan nafas yang terakhir di tepi pantai.
Cam mana sedih tak???  sedih kan??? wat sinopsis da macam cerita da..hahhaha klu boleh nak cerita sume, nnt sampai esok tak abeh.. korang pernah tengok cite ni??? bab cinta, keromentikkan, kesabaran, kepercayaan antara satu sama lain betul-betul berkesan.walau satu dunia menentang, walau terpisah kalau da jodoh tetap tak kemana.. tak saba nak beli winter sonata pulak..

4 comments:

AinNawwar said...

nawwar tak pernah tgk pun cerita ni. hehe. sebab jarang sgt tgk crita korea.

Tuan Belog said...

@ainNawar : cer tgk..mesti tak nak berganjak dri tv...ni salah satu cite FVT mas..

nur wanda Shuhada said...

Hello , Dari segmen yang sama , done follow .
http://inlove-wanda.blogspot.com/2013/05/segmen-blogwalking-follow-dan-follow.html

atiqah anuar said...

tgk jgk cita nie kt ntv 7 . Mmg tiap2 kali cita nie air mata asyik kuar je . Sdey sngt . huhuhu

 

All Right Reserved To Dhia-Manja.