Siapa Suka Makan Sengkuang???

Konichiwa....!!!!
Ada tak diantara blogger-blogger yang pernah makan sengkuang.... cop! tau mesti ade yang pernah makan kan? tapi ini sengkuang bukan calang-calang sengkuang tau... ni sengkuang yang bersoskan warna merah.. tapi sekarang ramai yang panggil sengkuang calit.. calit atau tak itu tak penting, yang penting sekarang ini ade yang pernah makan tak?????
Saya adalah salah seorang peminat sengkuang bersos merah dan atas tu ditaburkan kacang tumbuk... Ya allah nikmatnya tak terhingga u olllzzzzzz!!!!! jakun kan??? mesti la! sebab last saya makan sengkuang bersos merah ni sekolaah rendah tau...merata-rata cari tapi tak ku jumpa sengkuang pujaan hati ku.
Pada satu hari tu kami ( me & abe ) berjalan-jalan kat jalan TAR, berhenti dekat sebuah gerai yang menjual buah, lantas terpandang sos merah tu, wajah tersengeh cam orang gila (walaupon tak gila ) apa lagi kaut la.. start dari hari tu kalau kempunan sengkuang saya akan beli kat citu... tapi sekarang gerai tu kerap tutup menghampakan betol bila time mengidamkan sengkuang.. En. Abe pon try pergi tengok dekat taman yang dekat cheras tu...tak tau la nama dia walaupon da banyak kali pergi, kali ni kat taman tu menjadi port kami untuk membeli sengkuang.
Semalam time mengidam la konon pergi la sana, biasa la saya ni friendly orang nya..sambil beli saya tanya la akak tu
Saya : Akak nak tanya, sos sengkuang ni akak buat sendiri kew?
AJB : A'ah akak buat sendiri, sedap tak?
Saya : Sedap, sebenarnya saya dah lama cari sos ni, selalu mereka beli kat nama ya?
AJB : Dekat Chow Kit ade jual, kat checkers pon ade jual...
Saya : Apa! kat Checkers? Checkers mana kak??
AJB : Tu Checkers depan stadium tu ada jual. tapi masin la sikit
Saya : Terima kasih kak
Masuk je dalam kereta tanpa lengah ajak la En.Abe pergi checkers tu...
Ini sengkuang yang beli kat akak tu..besar kan??
Jumpa apa yang dicarik
Time timbang sengkuang...mahal!
Tada...benda pink memang tak akan lepas dari pandangan mata
Cerdik betol dorang nak tarik  perhatian Pencinta pink
Sengkuang buat kat umah
yang penting HALAL!
Sos ni nampak pekat kan??? memang ianya pekat dan masin, taucu digunakan sebagai bahan utama untuk membuat sos ini, kebetulan saya tau macam mana nak buat sos ini sedep. Macam mana saya tahu???? lorrr lupa la tu kan saya ni friendly... saya pernah tanya akak yang jual buah kat jalan TAR tu..dia kata kena bancuh semula dengan air gula...itu la rahsianya...ishhhhh!!!!! jgn bagi tau orang tau...rahsia...hihihihi
lepas ni saya tak perlu nak keluar semata-mata untuk beli sengkuang. Yes...leh la share dengan member opis.
ok la...tak mo bebel panjang...Daaaaaaaa!!!!!!!!!!

5 comments:

roseliza abdul hamid said...

Bolih bgi add kedai jualos kat chow kit tu.

roseliza abdul hamid said...

Bolih bgi add kedai jualos kat chow kit tu.

roseliza abdul hamid said...

Bolih bgi add kedai jualos kat chow kit tu.

roseliza abdul hamid said...

Bolih bgi add kedai jualos kat chow kit tu.

Agrinur Food Industries said...

ASSALAM
SESIAPA YANG BERMINAT UNTUK DAPATKAN SOS MERAH SENGKUANG CALIT RESEPI TRADISIONAL ATAU YANG INGIN MENAMBAHKAN PENDAPATAN... BOLEH DIDAPATI DI
https://agrinurfoodindustries.blogspot.com

PRODUK YANG KAMI TAWARKAN
i) 500g - Rm 5.00
ii) 1kg - Rm 9.50
ii) BELIAN 10KG KEATAS - RM8.10 PER KG (-/+ 15% LESS)

KAMI JUGA ADA TAWARKAN PENGHANTARAN MENGUNAKAN POS LAJU UNTUK PELANGAN KAMI DI SELURUH MALAYSIA MENGUNAKAN PERKHIKMATAN POS LAJU.
2 PAKEJ DISEDIAKAN
1) MIN 2KG + KOTAK POS LAJU
RM19 + RM14 = RM33
2) 10KG + KOTAK POS LAJU
RM81 + RM32 = RM113 ( BELIAN 10KG KEATAS - RM8.10 PER KG (-/+ 15% LESS))

ANDA BOLEH BANKIN KE MAYBANK ACCN NO : 156057212526 AZRIN BIN AHMAD
CAL OR WASAP : AZRIN 0193361530
AGRINUR FOOD INDUSTRIES.
LOT 1819, JALAN 16. KUBU GAJAH 47000 SUNGAI BULOH SELANGOR.
OR MAP LOKASI :

https://www.google.com.my/maps/@3.1385059,101.6869895,12z

Kami juga ada menawarkan peluang penambahkan pendapatan untuk produk sos dan kicap untuk individu yang berminat :

Utk maklumat lanjut LAYARI :
https://agrinurfoodindustries.blogspot.com

 

All Right Reserved To Dhia-Manja.