GOLONGAN YANG BERJUANG
Hukamah ada menyebut bahawa pejuang Islam terbahagi kepada beberapa golongan.

Di antaranya adalah seperti berikut:

1. Golongan yang hidup matinya kerana Islam.Mereka faham dengan sebenarnya apa yang di perjuangkan.Bersungguh mengamalkannya didalam diri dan keluarga mereka.Memberi seluruh jiwa raga, masa dan harta untuk Allah dan Rasul.Mereka bersedia menghadapi sebarang risiko, bahkan mati di dalam perjuangan itu memang di harap harapkan.Syahid adalah cita-cita mereka.Golongan ini amat sedikit bilangannya di zaman ini.Darjat mereka amat tinggi di sisi Allah.

2. Golongan ini lebih kurang sama saperti golongan pertama tadi.Cuma mereka lemah mujahadah melawan nafsu.Di dalam kegigihan berjuang maksiat buat juga.Sedangkan Allah berjanji kemenangan dalam perjuangkan hanya di berikan kepada mereka yang paling taqwa.Sebab itu ada pejuang-pejuang yang sudah berpuluh puluh tahun berjuang tetapi Allah masih belum beri dia kemenangan.Golongan ini terserahlah kepada Allah.Dia mengampunkan sesiapa yang dia kehendaki.


3. Golongan ke-3 ini adalah golongan yang berjuang secara jahil.Mereka berjuang semata mata kerana fanatik dan semangat yang berkobar-kobar.Ilmu tentang hukum Islam pun tidak ada.Ada juga Fardhu Ain pun tak lepas.Di dalam perjuangan mereka mengganas, merosak dan menzalimi manusia.Mengumpat, mengata, mengutuk,memfitnah, dan mengaibkan manusia adalah mainan mereka.Mereka ini walaupun gigih berjuang namun Allah tidak akan terima perjuangkan mereka.


4. Golongan ini berjuang bukan kerana Allah dan Rasul atau bukan kerana hendak menegakkan Islam.Mereka berjuang kerana hendak merebut pangkat atau sakit hati dengan lawan atau musuh musuhnya.Berjuang kerana megah terhadap bangsanya (nasionalisma), negara atau kerana ideologi anutan mereka.Islam itu hanya di selit selit di mana ada kepentingan untuknya.Golongan ini memang tertolak.Mereka ini zalim,fasik atau boleh jatuh kafir.


5.
Golongan ini ingin berjuang tapi masih belum mula kerana wadah-wadah perjuangan yang wujud di negara nya atau harakah perjuangan yang ada tidak menyakinkan.Kerana mereka tahu diri mereka tidak kemampuan dan kelayakkan mereka beribadah dan membaiki diri sambil menunnggu perjuangan yang sebenar.Mereka lebih banyak menyendiri.Golongan ini memang elok menyendiri.


Nota Pink : Anda tergolong di golongan yang keberapa???

SEGMEN SIMSEM BLOGGER By RishaMelon

 http://rishamelongadis.blogspot.com/2013/11/segmen-simsem-blogger.html

 Comei lak segmen adik tomei sorang ni.... syarat-syaratnye pon tak dew lah susah sangat... ye la segmen tite x de sape nak join pon...jadi join la segmen ni bagi merapatkan hubungan sesama manusia.

Sebab-sebab nak Join :-
                                         1) Nak carik Kawan SimSem hihihih
                                         2) Saya suka sepan kuning tu & bende pink tu munasabah tak?
                                         3) Saya teramatttt lah FRIENDLY angkat bakol

                                   
** Boleh kew terima sebab-sebab ni.... Jom Join ^_^

Tasik Berwarna Pink Di Senegal ^_^

Tasik Retba (Retba Lake) juga dikenali sebagai Lac Rose terletak di utara semananjung Cap-Vert, Senegal. Apa yang unik mengenai tasik ini ialah, ianya mempunyai air yang berwarna merah jambu. Merah jambu ini disebabkan tindakbalas cahaya matahari dengan organisma yang dinamakan Dunaliella salina.

Seperti Laut mati, komposisi garam yang tinggi (mencecah 40%) menyebabkan tasik semulajadi ini mudah untuk mengapungkan badan manusia. Nampak macam sedap, sesedap air bandung. Haha. Tapi hakikatnya air tasik ini sangat masin!
 

Nota Pink : Seriously! betol kew ade tasik pink kat dunia ni???? walaupun saya ni tergila-gilakan pink, sume bende nak pink, tapi bab tasik pink ni cam pelik cikit walaupon gembira ade tasik pink...hahahhaha 

Mudahnya Dengan Imotiv ^_^

Hai korang, hari ini nur nak cerita kan tentang mudahnya berurusan dengan Imotiv.... ape kejadahnyew Imotiv ni???? lorrrr korang tak tau kew??? kan sebelom ni kat iklan En. Nuff selalu ade jew bende ni...
Pada pendapat saya Imotiv ni teramat lah mudah berbanding google+....serius ok, nak tahu ape keistimewaan Imotiv ni???? banyak sangat bagi saya... 
Saya ni pengguna tegak Samsung Galaxy Tab, untuk bukak blog melalui tab teramatlah leceh sekali terutama sekali bila nak blogwalking dan nak komen, tetapi Imotiv telah menyediakan pakej lengkap untuk pengguna tab macam saya, saya boleh balas komen rakan-rakan OTS (on the spot) kat entri dorang... kira ini cam FB gak la.
senang kan???
Cuba lah tak rugi... kalau korang nak saya follow blog korang just tinggalkan link kat Imotiv komen box kat entri ni ok.... Caayang korang...
XoXo (^_^)


Nota Pink : Cuba lah...tak rugi

Tips Merebut Hidayah

Beberapa hari yang lalu (semasa artikel ini disediakan), saya sempat membaca email mesej yang dihantar ke inbox, yang bertajuk, “Masitah Istihar Murtad Dalam FaceBook”(bukan saya). Saya tidak mahu mengulas lanjut isi email yang diterima, tetapi jika ada yang berminat untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut, bolehlah blog walking ke sumber asal email, petikan artikel di ijoks2009 dan resepirahsiaku.

Di zaman serba moden berteknologi tinggi dan segala maklumat mudah diperolehi dengan hanya menggunakan hujung jari seperti hari ini, terlalu banyak dugaan dan cabaran hidup yang ‘terpaksa’ kita tempuhi. Saya masih ingat, beberapa tahun yang lepas, saya pernah membaca kisah anak Melayu muslim yang murtad hanya kerana terpengaruh dengan teman lelaki yang beragama hindu, bertindak membuang keluarga yang bersusah payah mendidiknya dengan penuh kasih sayang dan tidak luak sedikitpun pendidikan agama yang diberikan kepadanya. Selepas itu, beberapa lagi kisah anak-anak gadis Melayu muslim murtad turut dihebohkan dan kisah mereka datang dan pergi silih berganti tanpa mendengar atau membaca cerita mereka kembali kepada ajaran Islam yang sebenarnya.

Itu kisah mereka yang ‘berani’ mengisytiharkan diri mereka telah berpaling daripada Islam, tetapi saya percaya, bukan sedikit daripada kita yang mengaku saja Islam, tetapi tidak pula mengamalkan cara hidup Islam yang sebenarnya. Apakah status kita? Tidak mustahil kita martabat kita lebih rendah daripada mereka yang terang-terangan mengisytiharkan diri mereka murtad!

Apa-apapun, marilah kita bersama-sama mendoakan semoga kita semua dan mereka yang telah tersasar jauh tergelincir dari Islam agar diberi taufik dan hidayah oleh Allah Taala. Memang benar hidayah hanya milik Allah SWT, walau bagaimanapun, wajar sekali kita mencuba sedaya upaya kita untuk merebut hidayah dari Allah SWT agar kita tetap terpelihara iman dan dapat menghembuskan nafas terakhir dalam keadaan tidak berpaling kepada yang lain, selain dari-Nya.

Ingatlah firman-Nya yang bermaksud, “Hai orang-orang yang beriman, jika kamu mengikuti sebahagian dari orang-orang yang diberi al Kitab, nescaya mereka akan mengembalikan kamu menjadi orang kafir sesudah kamu beriman. Bagaimanakah kamu (sampai) menjadi kafir, padahal ayat-ayat Allah dibacakan kepada kamu, dan Rasul-Nya pun berada di tengah-tengah kamu? Barang siapa yang berpegang teguh kepada (agama) Allah maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk kepada jalan yang lurus. Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah sebenar-benar takwa kepada-Nya; dan janganlah sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan beragama Islam.” (Surah ali-‘Imran 3:100~102)

Dikatakan hidayah itu milik Allah SWT dan hanya Dia-lah yang menganugerahkan hidayah kepada hamba-Nya. Walaupun hidayah itu milik Allah, kita perlu carinya untuk kesejahteraan hidup di dunia dan di kampung akhirat. Bagaimana caranya untuk kita merebut hidayah? Berikut disenaraikan tips bagi merebut hidayah, semoga dapat menjadi amalan kita sehari-hari, insya Allah.

Tip # 1 – Berpegang teguh kepada agama

“..... Dan barang siapa yang berpegang teguh kepada (agama) Allah maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk (hidayah) kepada jalan yang lurus (betul).” (Surah ali-‘Imran 3:101)

Tip # 2 – Beriman dengan Allah SWT dengan sebaik-baik iman

Iman yang tiada sekelumit pun dalam hati syak atau ragu-ragu.

“Tidak ada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah; Dan barang siapa yang beriman kepada Allah, nescaya Dia akan memberi petunjuk (hidayah) kepada hatinya (memimpin hatinya untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar). Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” (Surah al-Taghaabun 64:11)

Tip # 3 – Beramal dengan al-Quran dan sunah

Allah berfirman: “.... Maka jika datang kepadamu petunjuk daripada-Ku, lalu barang siapa yang mengikut petunjuk-Ku, nescaya ia tidak akan sesat dan tidak akan celaka (menderita azab).” (Surah Taha 20:123)

“Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya dan kepada cahaya (al-Quran) yang telah Kami turunkan. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (Surah al-Taghaabun 64:8)

Tips # 4 – Berilmu

Ilmu membawa kepada mengenal dan mendapat hidayah-Nya. Allah berfirman, “….Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya, hanyalah ulama (orang-orang yang berilmu). Sesungguhnya Allah Maha perkasa lagi Maha Pengampun.” (Surah Fathir 35:28)

Tips # 5 – Tidak menjadi hamba hawa nafsu

“Katakanlah: ‘Aku tidak akan mengikuti hawa nafsumu, kerana kalau aku turut, sesungguhnya tersesatlah aku, dan tidaklah (pula) aku termasuk orang-orang yang mendapat petunjuk (hidayah).’” (Surah al-An‘aam 6:56)

Tips # 6 – Bermujahadah

“Dan orang-orang yang berjihad (berusaha bersungguh-sungguh) untuk (mencari keredhaan) agama Kami, sesungguhnya Kami akan tunjukkan kepada (memimpin) mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredhaan); dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah benar-benar beserta orang-orang yang berbuat baik (berusaha membaiki amalannya.”

Tips # 7 – Taat kepada Allah dan Rasul-Nya

“Katakanlah: “Taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kepada Rasul Allah; dan jika kamu berpaling ingkar maka ketahuilah bahawa sesungguhnya Rasul Allah hanya bertanggungjawab akan apa yang dibebankan (ditugaskan) kepadanya, dan kamu sekalian pula bertanggungjawab akan apa yang dibebankan (ditugaskan) kepada kamu semata-mata. Dan jika kamu taat kepadanya, nescaya kamu mendapat petunjuk (beroleh hidayah).”” (Surah an-Nur 24:54)

Tips # 8 – Bersabar fillah, billah dan ‘alallah

“Dan Kami jadikan dari kalangan (di antara) mereka itu pemimpin-pemimpin yang membimbing (memberi petunjuk dengan perintah Kami) kaum masing-masing kepada hukum agama Kami, selama mereka bersikap sabar (dalam menjalankan tugas itu) serta mereka tetap meyakini ayat-ayat keterangan Kami.” (Surah as-Sajdah 32:24)

Tips # 9 – Berdoa kepada Allah SWT

Hanya Allah SWT berhak memberi hidayah, terutamanya pada waktu mustajab doa.

“Maka barang siapa yang Allah menghendaki akan memberikan kepadanya petunjuk (hidayah), nescaya Dia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam.” (Surah al-An‘aam 6:125)

Amalkanlah bacaan doa, “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia).” (Surah ali-‘Imran 3:8)

Tips # 10 – Perbanyakkan amalan sunat


Ibn al-Qayyim berkata, “Hidayah akan menarik hidayah dan kesesatan akan menarik kepada kesesatan. Maka amal yang baik itu membuahkan hidayah…” (Ibn Qayyim, Tanwir al-Mawalik, 1/338)

Tips # 11 – Mendengar ceramah, peringatan atau tazkirah

Allah SWT berfirman yang bermaksud, “Dan Kami akan memberi kamu taufik (hidayah) kepada jalan yang mudah, oleh sebab itu berikanlah peringatan (kepada umat manusia dengan ajaran al-Quran) kerana peringatan itu bermanfaat (dan sudah tentu berguna), orang yang takut (kepada Allah) akan mendapat pelajaran.” (Surah al-‘Alaa 87:8-10)

Mutiara kata : “Masa itu umpama pedang, jika kamu tidak menggunakannya, ia akan memancung kamu.”

Mudah-mudahan bermanafaat!

Pagi-pagi Dah Cari Pasal!!!!

Morning sume...hati tengah panas ni...bengang pon ade...panas dgn sapa??? Panas hati dengan Manja ni ha...bayang kan kol 6 pagi voleh pulak keliar sangkar dan bergaduh dengan En.Teh & En.Bu.... yang hairan tu macam mana boleh keluar dari sangkar tu...
Manja ni memang pantang tengok En.Teh..mesti nal bergaduh...geram betol!!!! En.Teh sampai gugur sume bulu sebab tension.... errrghhhhhh!!!! Geram tak habis lagi ni.... pagi-pagi lak tu..melampau betol!!!
Tengok lah pose serba tak kena Manja....akibat kepenatan....maklum lah dah tua...nafas pon berbunyi macam orang pam angin...hahahaha
XoXo ^_^

 

All Right Reserved To Dhia-Manja.