3.8 JUTA PENGGUNA AKAN MENGALAMI GANGGUAN BEKALAN AIR


SELANGOR - Sebanyak 814 kawasan di sekitar Lembah Klang melibatkan lebih 707,759 akaun atau 3,892,641 pengguna yang akan menghadapi gangguan bekalan air Isnin depan, susulan kerja-kerja penyelenggaraan Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Pencawang Masuk Utama Bukit Badong, Hulu Selangor, lapor Bernama. 

Kawasan-kawasan yang turut terlibat dalam kerja penyelenggaraan dan pemasangan sistem perlindungan itu adalah, Petaling, Klang, Shah Alam, Gombak, Kuala Langat, Hulu Selangor, Kuala Selangor dan Kuala Lumpur. 

Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Datuk Mohd Ridhuan Ismail berkata, kerja-kerja TNB itu akan mengambil masa selama 16 jam bermula dari jam 8 pagi sehingga jam 12 tengah malam yang akan menjejaskan operasi di loji-loji rawatan air utama Sungai Selangor yang membekalkan air kepada 60% pengguna di Lembah Klang. 
Foto- Syabas
Jelasnya lagi, kerja-kerja penyelenggaraan ini dilakukan setiap tiga tahun bagi mencegah sebarang kerosakan atau gangguan bekalan elektrik yang tidak terancang di loji-loji rawatan air. 
"Bekalan air akan pulih secara berperingkat selepas kerja-kerja penyelenggaraan sistem bekalan elektrik selesai dilaksanakan," katanya. 

Susulan itu, para pengguna yang terlibat dinasihatkan untuk menyimpan air yang mencukupi sepanjang tempoh gangguan air sementara itu. 

Bagi maklumat terperinci berhubung gangguan tersebut, para pengguna boleh melayari laman sesawang www.syabas.com.my.
NOTAKUKUKUCING : Bagi kawasan yang tersenarai simpan air secukupnya ya...

INSTANT SHAWL GAYA TERKINI

Pemakaian hijab adakalanya boleh menjemukan bagi seseorang muslimah yang sentiasa mengejar masa. Akhirnya mereka terpaksa mengenakan hijab yang paling mudah iaitu gaya instant shawl terkini. Ini menjadikan instant shawl satu trend di kalangan hijabista, kerana ianya sangat senang, cepat dan bergaya, lantas menjadikan muslimah yang berfesyen kini menjadi lebih mudah.
Tahukah anda terdapat banyak jenis instant shawl? Bergantung kepada mood dan bentuk wajah anda, pemilihan shawl yang tepat juga dapat membantu menaikkan keserian wajah anda. Instant shawl direka menggunakan fabric yang berkualiti tinggi agar anda sentiasa lebih selesa sepanjang hari. Dengan pemilihan rekaan yang tepat, setiap muslimah dapat melangkah keluar rumah dengan lebih berkeyakinan.
Kepada pencari rekaan yang lembut dan halus, pilih shawl dari kain chiffon. Fabric chiffon dapat menambahkan kelembutan pada muka yang bersegi seperti tulang pipi dan tulang rahang yang menonjol. Jika anda seorang yang sentiasa sibuk dan mencari hijab yang tidak perlu digosok, pilih polyblend instant shawl. Fabric polyblend mudah dicuci, tahan kedut dan mempunyai ketahanan yang tinggi.

1.       Simple and classy.

Untuk yang ingin tampak simple dan classy, pilihlah instant shawl yang tidak bercorak dan berwarna natural. Terdapat banyak  warna yang dapat membantu anda untuk lebih focus kepada pemakaian yang lebih bergaya. Dengan menggunakan instant shawl yang simple, penampilan anda akan kelihatan lebih lengkap dan tidak terlalu merumitkan.

2.       Bold and elegant.

Jika anda seorang yang lasak dan berani, gayakan instant shawl yang mempunyai corak yang menarik dan warna yang cerah kerana ia akan membuat anda lebih menyerlah di khalayak ramai dan menampakkan anda lebih bergaya dalam berfesyen. Pastikan pemakaian anda tampak anggun dan tidak terlalu menonjol kerana ianya kelihatan tidak sesuai jika dipadankan dengan instant shawl yang berwarna-warni.


3.       Sweet and Charming

Untuk mereka yang pemalu dan comel, anda boleh memilih instant shawl yang berwarna pastel dan mengenakan perhiasan yang simple. Carilah instant shawl dari fabric chiffon agar anda kelihatan lebih sweet. Kalau anda seorang yang sukakan corak, cari instant shawl yang bercorak bunga-bungaan atau polka dot.

Jadi yang mana satu rekaan instant shawl pilihan anda? Jom cari instant shawl style online sekarang!

SALAM MAULIDUR RASUL - AKU MERINDUIMU YA RASULLULLAH


Selepas wafat nya Rasulullah ,Bilal bin Rabah telah meminta izin dari khalifah Abu Bakar untuk meninggalkan Madinah .Abu bakar telah memberi izin kepada Bilal untuk meninggalkan Madinah.
Sebelum meninggalkan madinah di tatapi nya buat kali terakhir kota madinah di mana satu masa dulu dia dan Rasulullah berkongsi suka dan duka.

Bilal menetap bersama keluarga nya di Syria,sungguh sukar bagi Bilal untuk melupakan kenangan bersama Rasulullah .Sekian lama nya Bilal menetap di syria .

Satu hari Rasulullah muncul di dalam mimpinya " wahai Bilal keras sungguh hati mu,kenapa engkau tidak menziarahi aku". Lantas Bilal terjaga dari tidur nya dengan deraian air mata,sehingga seluruh keluarga nya terbangun.

Bilal menceritakan kepada ahli keluarga nya apa yg terjadi, ahli keluarga nya menyuruh Bilal menziarahi makam Rasulullah.

Semasa Bilal dalam perjalanan menuju madinah, air mata nya tidak henti2 mengalir.Dia tidak berhenti di mana2 agar cepat sampai di madinah.

Setelah beberapa hari Bilal sampai di makam Rasulullah lantas memberi salam " Asalamualaika ya Rasulullah" . Air mata nya terus mengalir.

Tiba2 datang Amirul mukminin syaidina Abu Bakar memeluk Bilal dari belakang untuk menenangkan Bilal,sehingga reda tangisan Bilal.

Bilal,alang2 kamu sudah berada di sini laungkan lah Azan untuk kami,rayu amirul mukminin . Tidak wahai amirul mukminin,jawab Bilal.

Laungkan lah azan,kami rindu akan suara kamu,pinta syadina umar,syadina Bilal mengelang kan kepala.

Tiba2 datang lah dua orang cucu kesayangan Rasulullah iaitu Hassan dan Husin," Pak cik Bilal,laungkan lah azan sebagai mana pak cik laungkan nya di masa datuk kami masih ada.

Di peluk nya kedua_dua cucu kesayangan Rasulullah itu lantas di cium nya. Sebentar tadi aku baru menolak permintaan Khalifah dan permintaan Syadina umar, aku takut untuk menolak permintaan kamu berdua,aku takut nanti Rasulullah akan menolak permintaan aku.

Bilal naik ke atas menara,di tatapi nya satu persatu tempat kenangan bersama Rasulullah sambil air mata nya mengalir laju.

Allahu Akbar , Allahuakbar..

Terdiam seluruh penduduk kota madinah mendengar alunan suara azan tersebut.suasana penduduk kota madinah masa itu sangat terkejut.

Asyhadu ala ila haa illallah

Abu I'sa Rasulullah.
Apakah Rasulullah di bangkit kan semula bisik mereka.

Asyhadu ala ila haa illallah.

Tangisan penduduk kota madinah kian pilu,mereka terkenangkan saat mereka bersama Rasulullah,Syadina Abu Bakar ,umar dan penduduk madinah menitiskan air mata.kerinduan pada suara agung itu kembali lalu mencetuskan satu situasi yg tercatat sebagai sejarah buat umat akhir zaman.

Asyhadu anna Muhammad Rasulullah.

Terus Bilal tersungkur tidak dapat meneruskan azan nya lagi,lantas di sambut oleh syadina Abu Bakar dan Syadina umar," mengapa Bilal?".

 Waktu tengah azan tadi sehingga aku menyebut nama kekasih ku,aku terlihat kelibat Rasulullah keluar dari rumah untuk solat berjemaah bersama kita.

Aku rindu Rasulullah.
Aku rindu Rasulullah.
Aku rindu Rasulullah.

Berlenangan air mata para sahabat dan penduduk kota madinah apa bila tukang azan Rasulullah pulang ke kota madinah untuk mengubati kerinduan nya kepada Junjungan Besar Muhammad S.A.W.

Rindu kah kita kepada Rasulullah?

 Jangan lupa 12 Rabiulawal.

Salam Maulidur Rasul.

Menangis lah wahai sahabat,agar terubat kerinduan kita pada Rasulullah.

😭😭😭😭😭
 

All Right Reserved To Dhia-Manja.